Wednesday, February 3, 2010

~Pengambilan Makanan dan Kiraan Kalori~


Cara Pengambilan Makanan Dengan Kiraan Kalori bersama RXLITE


Tips diet.. pada yg nak kuruskan badan dgn `SKIP' salah satu waktu makan bukanlah cara yg betul..apa yg saya belajar dari Pakar Pemakanan, kita WAJIB makan pada setiap waktu makan, cuma perhatikan apa yg ada dalam pinggan kita dan kita suapkan ke dalam mulut.. pastikan hanya 20% karbohidrat, 40% fiber dan 40% protein.. amacam.. boleh anda cuba ubah menu anda sekarang? Tak susah kan..bukannye takleh makan langsung..tapi makan secara tertib dan berdisiplin..inilah cara hidup yang sihat!!


Cara Pengambilan :-

RxLite
datang dalam bentuk sachet pracampur, jadi anda hanya perlu bancuh ke dalam 150 ml (cawan kecil) air panas atau sejuk (jika sejuk, gunakan RxLite Shaker yang datang percuma dengan setiap pembelian Pakej Copycat RxLite).

RxLite
juga boleh dibancuh bersama susu, soya malah boleh dibuat "shake" buah-buahan seperti pisang untuk rasa yang lebih mengenyangkan.

::> Cara Pengambilan & Kiraan Kalori

BERAT MELEBIHI 70KG - 3 PEKET SEHARI

BERAT KURANG 70KG - 2 PEKET SEHARI

SILA KAWAL PEMAKANAN ANDA

AMBIL 1000 KALORI SAHAJA SEHARI

MASA

JENIS MAKANAN

KALORI

Sarapan Pagi

Rx Lite

Roti / Nasi / Mi

Segelas air

300 Kcal

Tengahari

Rx Lite

Nasi / Lauk / Sayur / Buah


500

Makan Malam

Rx Lite

Roti / Sup sayur / tomyam ( mangkuk kecil) + sebiji buah + segelas air


150 kcal

Anda perlu makan setiap waktu makan yg disyorkan, cuma kawal pengambilan kalori, dan kurangkan pengambilan karbohidrat, lebihkan serat dan seimbangkan dengan protein.

Keperluan tenaga anda yang selebihnya ( 1800Kcal hingga 2800 Kcal) didapati dari pembakaran lemak oleh sel-sel yang diaktifkan oleh Rx Lite



HARUS DIINGAT !

Hanya ambil 1000 KALORI sahaja sehari !!!
Tapi nak makan apa ye..okay..sila rujuk senarai makanan di bawah dan juga kalorinya..

Mula-mula..anda jadualkan menu pemakanan anda..

Cara untuk anda pantau Kalori, Senaraikan apa yang anda makan hari ini..

Contohnya :-

Sarapan :-
Makanan = Kalori
Minum = Kalori
Jumlah =

Lunch :-
Makanan = Kalori
Minum = Kalori
Jumlah =

Dinner :-
Makanan = Kalori
Minum = Kalori
Jumlah =

Anda boleh ubahsuai menu setiap hari, dengan melihat senarai kalori di bawah.

JUMLAH KALORI MAKANAN

KEGEMARAN RAKYAT MALAYSIA


Kategori: Makanan Rutin

1. Nasi putih (satu setengah cawan) = 260 kalori
2. Nasi lemak bersambal (sepinggan) = 400 kalori
3. Nasi goreng bertelur (sepinggan) = 635 kalori
4. Nasi briyani berayam (sepinggan) = 880 kalori
5. Nasi minyak kosong (sepinggan) = 445 kalori
6. Nasi ayam kosong (sepinggan) = 300 kalori
7. Mee goreng kosong (sepinggan) = 660 kalori
8. Mee sup (semangkuk) = 380 kalori
9. Mee hoon goreng (sepinggan) = 550 kalori
10. Roti putih (2 keping) = 156 kalori
11. Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping) = 200 kalori
12. Capati tanpa kuah (sekeping) = 180 kalori
13. Pau ayam (sebiji) = 203 kalori
14. Emping jagung kosong (secawan) =160 kalori


Kategori: Lauk Pauk

1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepotong) = 210 kalori
5. Daging lembu kari berkuah (2 kotak mancis) = 130 kalori
6. Ayam kari berkuah (sepotong) = 250 kalori
7. Ayam goreng (sepotong) = 255 kalori
8. Ayam tandoori (sepotong) = 220 kalori
9. Sambal udang (setengah cawan) = 70 kalori
10. Sambal sotong (setengah cawan) = 55 kalori
11. Telor goreng (sebiji) = 110 kalori
12. Taukua goreng (sekeping) = 110 kalori
13. Kacang panggang dalam tin (2 sudu makan) = 40 kalori


Kategori: Makanan Segera
1. Peha ayam goreng (satu) = 130 kalori
2. Nugget ayam (satu) = 60 kalori
3. Kentang lecek (satu tub kecil) = 90 kalori
4. Sayur kobis hancur (satu tub) = 75 kalori
5. Burger keju (satu) = 425 kalori
6. Kentang goreng (satu kantung kecil) = 405 kalori
7. Sate ayam (secucuk) = 35 kalori
8. Pizza berkeju (sepotong) = 240 kalori


Kategori:Kuih Muih
1. Kasuiberkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori
8. Kek biasa tanpa krim (sepotong) = 87 kalori
9. Karipap (sebiji) = 130 kalori
10. Sandwich sardin (sekeping) = 70 kalori
11. Bubur kacang (semangkuk) = 100 kalori


Kategori: Buah-buahan
1. Tembikai (sepotong) = 20 kalori
2. Betik (sepotong) = 45 kalori
3. Pisang emas (2 biji) = 76 kalori
4. Durian (5 ulas) = 64 kalori
5. Limau (sebiji) = 42 kalori
6. Jambu batu (sebiji) = 110 kalori
7. Nenas (sepotong) = 59 kalori
8. Epal (sebiji) = 63 kalori
9. Ciku (sebiji) = 44 kalori
10. Mangga (sebiji) = 103 kalori


Kategori Minuman
  1. Red Guara Cafe - 78kal
  2. minuman berkabonat 1 tin 285g - 120 kal
  3. minuman kotak 250g - 105 kal
  4. susu tepung penuh krim 1 sudu makan - 33 kal
  5. susu tepungtanpa lemak 1 sudu makan - 25 kal
  6. aiskrim 2 skop- 390 kal
  7. susu pekat manis 1 sudu makan - 71 kal
  8. yogurt rendah lemak 1 cawan - 90 kal
  9. mentega 2 sudu teh - 75 kal
  10. keju chedar 1 keping -58 kal



https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhUT_jMNPAOy-nWhxW9yTlVsHbDsGbIosQa7yRqExUKivCCXqFvhngMf-zUwUEc9EpvU2z5aFN2O-sQneBempw68KfhdL_lMak-Uxgs9X4LpDPZy1MpcgyIIgLPHUQr1lFwap0ZuKC5GuA/s1600/RxLite4.jpg

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjbWG28A8xcQmuh2ciw8Tkum3Rqkh_L8YXysctmpa8h_VQgOYL5bXoJVJPuNek8kIFJ_HZLP7tk0_j2uAw_sABd5I61mQCbBlFCyxRzk2Gic1wYKPeWArEwY-4Rnz8TZjhq90iLMLN0j2k/s1600/RxLite5.bmp

No comments:

Post a Comment